La rumba catalana

Candidata a patrimoni cultural immaterial de la humanitat

El 28 de març l’Esmuc va acollir l’acte d’impuls a la candidatura transfronterera perquè la rumba catalana opti al reconeixement de la UNESCO com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Es tracta d’una activitat destacada de l’edició de 2015 de la Setmana de la Rumba Catalana i organitzada per la Representació a Barcelona de la Comissió Europea, l’Esmuc, la Casa Musicale de Perpignan i l’Escola de Música Moderna de Girona.

L’acte va consistir en una taula rodona internacional d’experts catalans i francesos que van analitzar l’estat de les coses i van fer propostes de projecció de la rumba catalana i sobre els criteris entorn de la candidatura. Hi va haver un torn de paraula obert als assistents, seguida de l’actuació en primícia del projecte musical de Tato & Peret Reyes. Els assistents van poder accedir gratuïtament al concert de presentació del segon disc del grup 9SON que va tenir lloc a la Sala Apolo a les 21h del mateix dia.

L’oportunitat de posar en valor la rumba catalana duu aparellat un reconeixement implícit a l’aportació cultural de la comunitat gitana catalana en el context europeu. En canvi, vist el dinamisme i la pluralitat de l’escena de la rumba catalana, considerem molt improbable que vagi associat a temptatives de dirigisme cultural. Justament, la voluntat de l’acte d’impuls a la candidatura és propiciar estratègies compartides que es traslladin a les agendes polítiques de l’Espai Català Transfronterer. 

El món globalitzat fa més atractives les manifestacions culturals singulars i la rumba catalana ha demostrat tenir prou potencial per a esdevenir un gran actiu patrimonial, educatiu, acadèmic, editorial i escènic. El flamenco, per exemple, és una tradició musical que presenta nombrosos paral·lelismes amb la rumba catalana i que ha estat reconeguda per la UNESCO. D’altra banda, l’experiència del món dels castellers constitueix un precedent inspirador.

Com a impulsors de l’acte situem el focus sobre la qualitat del procés i la reflexió crítica, així com la capacitat d’alinear múltiples agents culturals, d’identificar oportunitats de desenvolupament, d’aglutinar suports i de dinamitzar la societat.

Els eixos d’acció de la Setmana de la Rumba Catalana són la projecció internacional de la rumba catalana i la millora social de les comunitats gitanes establertes a l’Espai Català Transfronterer. Per a saber-ne més i consultar la programació d’enguany visiteu el web www.rumbacatalana.eu

Comments

Log in to comment.