El mètode Kodály a l'Esmuc

Kodály

"Que la música pertanyi a tothom"

Zoltán Kodály (1882-1967) fou un compositor i etnomusicòleg hongarès que, conjuntament amb Béla Bartók, va iniciar a principis del segle XX un estudi sobre el folklore balcànic en general i hongarès en particular.

Van ser igualment importants les seves aportacions en el camp de l’educació musical. D’una banda perquè a partir del 1925, i amb el suport del govern hongarès, va impulsar un model d’educació musical que es va implantar a tot el sistema escolar i que va portar el país a un nivell d’alfabetització musical massiva mai superat internacionalment. Per altra, perquè va desenvolupar una sèrie de principis pedagògics que -coneguts sovint com a mètode, malgrat els mateixos especialistes prefereixen denominar-los ‘Concepte Kodály’- són d’absoluta vigència per al desenvolupament d’un bon sistema d’educació musical.

Kodály entenia la música com una part indispensable del coneixement universal de l’ésser humà; com un aliment intel·lectual que no es pot substituir per cap altra cosa. Per això va formular la consigna "Que la música pertanyi a tothom". D’aquesta idea se’n deriva la proposta que aquesta formi part del currículum de l’escola, on cal “fer música i cantar de manera que no sigui una tortura, sinó una alegria que infongui en l’alumne una set de música, una set que durarà tota la vida”. Kodály donava molta importància a la formació de bons mestres -capaços de fer néixer aquesta set i d’educar musicalment l’oïda- així com a fer servir ‘bona música’, que fos igualment útil a aquest fi. En aquest sentit, proposa les cançons populars com el material més adequat des del que construir el pensament musical -tan inconscient, per immersió, com conscient, en el moment adequat.

Aquestes idees, així com diverses estratègies didàctiques habituals en el concepte Kodály –com ara la solmització, la lectura a vista, el cant a dues i tres veus, la creativitat, l’anàlisi harmònic...- les podrem conèixer de prop i posar en pràctica de la mà dels professors Maria Ördög i Janos Arany, dos especialistes de l’Institut Kodály que el Consolat General d’Hongria a Barcelona ha convidat per tal de realitzar una setmana de formació i activitats –entre el 12 i el 15 de setembre a l’ESMUC- que ens ajudaran a comprendre, practicar i dimensionar de forma més fonamentada el valor de la proposta pedagògica de Zoltán Kodály.

Comments

Log in to comment.