Roba estesa

Roba estesa

Premis, concerts, discs i feminisme

Defineixen el seu gènere com a folkcalentó, ja que no sabien encabir-lo en cap dels gèneres ja establerts. El terme calentó fa referència a la tradició: “el foc, les fogueres i els fogons”, ja que “el foc és símbol de festa i lluita tant a casa, al carrer com al llit”. Això és el que explica l’Anna Sardà, estudiant de musicologia de l’Esmuc i membre del grup Roba Estesa, juntament amb la Clàudia Garcia-Albera, també alumna de l’Escola, i l’Alba Magriñà, la Clara Colom, la Gemma Polo i la Neus Pagès.

Nascudes amb el nom d’Ai, carai! l’estiu del 2011 a la Nit d’Artistes de Cambrils, amb la Clara, l’Alba i la Neus, i posteriorment amb la Gemma, l’Anna i la Clàudia, és casualitat que aquestes dues darreres es trobessin a l’Esmuc. El 2014 van gravar la seva primera maqueta als estudis 6db sota el nom de Roba Estesa i això els va permetre presentar-se a concursos i guanyar el Concurs Sons de la Mediterrània, d’on va sortir el seu primer disc, Descalces.

També es defineixen com a grup reivindicatiu, amb el feminisme com a eix central d’aquesta reivindicació, ja que creuen que la música és una forta eina política i d’acció social, tot i que inicialment el plantejament no era crear un grup feminista. “Som un grup d’amigues que ens trobem per fer cerveses i música juntes i que la quotidianitat de cadascuna de nosaltres està marcada per un patriarcat que ens oprimeix. Compartir-ho i expressar-ho en forma de música és la manera que hem trobat per a posar-ho damunt la taula” afirma l’Anna. La forta masculinització de la música també ha estat un motiu per a reivindicar-se com a dones dalt de l’escenari i formar un grup no mixt per a trencar la bretxa de gènere i pensar la música com a acció social i com a espai d’apoderament, fent extensiu així el seu missatge per a poder escriure una nova història, ja que les dones que miren o miraven de trencar amb els rols imposats tradicionalment han estat invisibilitzades.

Recentment han rebut el Premi Enderrock al grup revelació, i dos premis dins el mateix certamen de votació popular: el de millor disc folk, per Descalces; i el de millor cançó folk, per Viu. També van aconseguir el premi de la crítica a millor disc revelació de l’any. Això s’ha traduït en més concerts i una major repercussió mediàtica en els últims mesos. El fet que tres dels premis hagin estat per votació popular és el que més les satisfà, ja que això fa palesa la gran quantitat de gent que les segueix.

Actualment es troben al mig de la gira Una altra ronda, que és la segona que fan del seu primer disc Descalces. De moment, aquesta gira consta de seixanta concerts, entre els quals es troben el Festival Ítaca de l’Estartit, el Feslloch de Benlloch, l’Acampada Jove, el BioRitme Festival o el Festival Pir a l’Aragó. Tot això culminarà en un gran concert de comiat d’aquest primer disc a la Sala Apolo de Barcelona el dia 29 de novembre. Paral·lelament, estan començant a treballar en el seu segon disc, que sortirà el proper 2018.

Roba estesa

Comments

Log in to comment.