El Cancionero Musical de Palacio a l'Auditori

Josep Romeu i Figueras. Foto cedida per Jordi Romeu

Josep Romeu i Figueras. Foto cedida per Jordi Romeu

L'Esmuc participarà en l'Any Romeu i Figueras

Aquest any, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha elegit rememorar el poeta i crític Josep Romeu i Figueras (Òdena, 16 de març de 1917 - Barcelona, 18 de desembre del 2004) que va néixer fa un centenar d'anys. Un personatge que, com molts, no ha tingut el reconeixement que es mereix i que enguany es reivindica amb l'Any Romeu. A l'Esmuc s'aprofitarà per tractar un dels grans interessos del doctor en lletres: la musicologia i principalment l'estudi dels cancioners renaixentistes. 

Josep Romeu i Figueras estava especialitzat en literatura catalana modernista, teatre popular i poesia tradicional —els seus treballs (més de quaranta) són coneguts pel seu gran abast, alguns d'ells amb diversos volums—. Va ser professor d'investigació de l'Instituto Español de Musicologia, adscrit al CSIC- durant més de deu anys, així com professor de la facultat de lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El 1965, junt amb Higini Anglès, va editar el Cancionero Musical de Palacio. Aquesta coneguda col·lecció de manuscrits de música renaixentista dels segles XV i XVI, escrita aproximadament durant el regnat dels Reis Catòlics, conté peces de més de 50 compositors —molts d'ells anònims— entre els que destaquen Juan del Encina o Francisco de Peñalosa. La primera transcripció —publicada el 1890— va ser a càrrec del compositor i musicòleg Francisco Barbieri, fet pel qual també se'l coneix com "Cancionero de Barbieri".

Dins de les moltes activitats organitzades en el marc d'aquesta commemoració, a l'Esmuc tindrem el plaer d'escoltar un concert íntegrament dedicat al Cancionero —l'edició a interpretar serà precisament la de Romeu i Anglès— de la mà d'un dels més reputats alumnes del mateix Higini Anglès: es tracta del flautista i musicòleg Romà Escalas, qui va introduir l'ensenyament superior de flauta de bec a l'Estat espanyol, conegut per les seves col·laboracions al costat de Jordi Savall en la seva participació en els conjunts Hespèrion XX i la Capella Reial de Catalunya. Escalas, a més,  va ocupar el càrrec de director del Museu de la Música de Barcelona per trenta anys, va presidir la Societat Catalana de Musicologia per més de deu i actualment és el secretari general de l'Institut d'Estudis Catalans.

Es tracta d'un ambiciós projecte —tant musicològic, analític i d'interpretació—, coordinat pel Departament de Música Antiga de l'Esmuc, amb la participació de quatre professors de l'Escola i aproximadament 25 estudiants. El concert tindrà lloc a l'Auditori el 31 de gener a les 19:00 hores, en el marc dels Grans Conjunts, una cita imprescindible per a músics, musicòlegs, literats i aficionats a la música renaixentista.

Comments

Log in to comment.