Nous reptes per l’Orquestra i la Banda

Concert Esmuc 15 anys

Fragment del concert Esmuc 15 anys, al gener de 2017

Per primer cop l’orquestra estrenarà tres obres d’alumnes o exalumnes de composició

L’any passat, amb motiu del quinzè aniversari de l’Esmuc, el plat fort dels grans conjunts va ser un concert transversal on participaren alumnes de les diferents disciplines. Aquest curs, en canvi els de Clàssica i Contemporània tenen un interès més variat.

El primer concert del curs serà en el ja habitual format Camerata Esmuc-Casals, on els integrants d’aquest prestigiós quartet —i alhora professors de l’Esmuc— lideraran i dirigiran l’orquestra de l’Escola des dels primers faristols. Tindrà lloc el 20 de desembre amb la 1a simfonia de Beethoven. Més endavant, el 9 de març, repetiran l’experiència, aquest cop, al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, en format orquestra de corda.

L’Orquestra Simfònica, per la seva banda, realitzarà tres produccions: La primera serà amb el director Francesc Prat el 30 de gener. Estrenarà Escribí en el arenal, de l’alumne de composició Adán Bernabeu García, inspirada en el poemari El Cancionero y romancero de ausencias que el poeta Miguel Hernández escrigué des de la presó. El concert seguirà amb una obra encara per definir, amb un solista que sortirà d’un procés de selecció entre aquells alumnes que van obtenir matrícula d’honor al seu Concert Final el curs passat. A més, també s'hi podrà escoltar la 3a simfonia de Schubert.

Els músics tindran pocs dies per reposar, ja que el 16, 17 i 18 de febrer s’incorporaran a la disciplina de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (Obc) per fer un concert conjunt. Aquesta experiència, que es va duent a terme des de fa uns anys amb molt bones valoracions tant per part dels alumnes com dels músics de l’Orquestra, permetrà escoltar la Simfonia núm. 3Kaddish” de Leonard Bernstein (en el centenari del seu naixement) i una estrena de l’exalumne de l’Esmuc Arnau Tordera, entre d’altres. Aquest cop, amb el titular de l’Obc, Kazushi Ono, al podi.

La tercera, i segurament la més rellevant, serà la coproducció amb el Teatre Nacional de Catalunya els dies 14 i 15 d’abril. Aquest espectacle multidisciplinari, fruit de la ja habitual col·laboració amb el Teatre, surt de l’àmbit d’actuació habitual de l’Escola. Comptarà amb la batuta d’Edmon Colomer, que dirigirà La consagració de la primavera d’Stravinski i l’estrena de l’obra Balena blava, de la també exalumna de l’Esmuc Raquel García Tomás amb text de Victoria Szpunberg. Aquesta obra s’inspira en el joc virtual homònim que ha provocat els darrers temps el suïcidi d’alguns adolescents, que a la vegada pren per referent un clàssic rus on una jove balla fins a la mort per acontentar els déus.

El torn de la Banda arribarà el 25 de gener sota la direcció de Jordi Francés. El repertori inclourà peces de Felix Mendelsshon, Darius Milhaud, Luis Serrano Alarcon i Philipe Sparke. Tampoc hi faltarà el concert A dues bandes. Aprofitant també les sinergies amb les formacions residents de l’Auditori, l’11 de març, la Banda ajuntarà les seves forces amb la Banda Municipal de Barcelona. Un concert que, sota la direcció de José Rafael Pasqual-Vilaplana, tindrà com a obra estrella la 8a simfonia de David Maslanka.

Per acabar, i després de la polèmica el curs passat, l’assignació dels grans conjunts es tornarà a fer segons criteris del curs de l’estudiant, rotació de formats i necessitats de la producció. En paral·lel, es faran unes audicions internes de passatges orquestrals que serviran com a pràctica per a un futur professional dels alumnes.

Comments

Log in to comment.