Tornen les Jornades 'Arts i Salut'

Arts i Salut

La Música, eix vertebrador de les Arts

Aquest mes de novembre, l’ESMUC organitza les III Jornades Arts i Salut, una iniciativa que vol aprofundir en l’univers transversal de la música i la neurologia com a eix vertebrador de les Arts i que s’adreça a professionals i estudiants de les arts escèniques, de la medicina i de l’educació, així com al públic interessat en aquestes temàtiques.

Aquesta iniciativa, que dirigeixen la Dra. Melissa Mercadal, cap de Recerca, Formació i Innovació de l’ESMUC, i la gestora cultural i coreògrafa Anna Jarque, va néixer l’any 2015, pràcticament en paral·lel amb la posada en marxa del màster de Musicoteràpia, amb una jornada dedicada al doctor en neurologia Oliver Sacks. Posteriorment, el 2016 es va donar forma a les I Jornades Internacionals “Arts i Salut”, centrades en la música i les seves potencialitats, com a eina terapèutica amb persones amb malalties neurològiques. Les segones, el 2017, van crear un espai d’aproximació i aprofundiment en el punt de trobada de la música i la neurologia com a marc de desenvolupament pedagògic, social i de reflexió entre professionals.

Ara, en aquestes terceres jornades dedicarem l’atenció a la música com a eix vertebrador de les arts, sigui com impuls o com a eina per acompanyar altres arts, mantenint el context terapèutic i de prevenció en la salut i en els marcs sanitari, pedagògic i artístic. I ho fem acompanyats d’una sèrie de convidats que ens aportaran la seva mirada, coneixement i experiència en aquest àmbit: Begoña Alberdi, David Bueno, Miguel Àngel Essomba, Pep Fornés, Toni Mira, Dani Royo i Anahit Simonian. També comptarem amb la participació a distància del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, actualment a l’exili. Cal destacar que enguany la jornada surt de casa per desenvolupar-se ben al mig de la ciutat de Barcelona, al Centre Arts Santa Mònica, a qui agraïm especialment que ens hagi obert les seves portes.

L’ESMUC com a servei públic ha de retornar la societat la seva creació de valor i, per això, la iniciativa “Arts i salut”, és un exemple més. Però, a la vegada, aquesta experiència també constitueix una eina útil per a un àmbit més enllà del marc musical, que no ha d’entendre la música només com un art, ofici o plaer. Amb aquestes jornades es posa en valor que la música també constitueix un bé mèdic, una poció no màgica que ajuda a fer que els éssers humans millorin la seva salut, la seva interacció social o la mateixa reflexió individual, així com els diferents eixos educatius i culturals.

Comments

Log in to comment.